tisdag 16 juni 2009

Snabba Azerbadjanska överraskningar!

Så kom turen till Azerbadjan. Valet av tema kom till genom vårt nya urvalssystem, "närmaste nationladag", som även fick leda oss till nästa temaland. Mer om det senare.

Att Azerbadjan har mängder av läckerheter att bjuda förstod vi redan efter en snabb sökning på nätet då vi ganska direkt hittade en fantastisk azerbadjansk matblogg. Underbara recept och fantastiska bilder på mat, faktiskt, det är ju som bekant lite farlig mark med matbilder enligt Den resande magen. Men, Farida hon kan, kolla in http://www.azcookbook.com/ !

Från denna sida valde jag (Hanna) kvällens huvudrätt, som på grund av sparsamt med tid var tvungen att vara lättlagad. Detta lyckades i och med valet av "chicken and eggs" som blev till "quorn and eggs". Lätt som en plätt, nyttigt som tusan, billigt och så himla smarrigt. Så här gjorde jag:

Kårn å ägg

Ingredienser:
1 gul lök
4 mogna tomater
1 vitlöksklyfta
färsk koriander
persilja (använde fryst)
3 ägg
1 paket quorn

-Hacka löken och fräs i olja i en panna, lägg undan.
-Dela quornen i lagom bitar och stek därefter i olja tills de fått gyllenbrun färg, salta och peppra efter behag.
-Lägg i lök och tomater, tillsätt eventuellt lite vatten med tomatpuré om tomaterna inte är tillräckligt mogna och juiciga, salta, peppra tillsätt en pressat vitlöksklyfta och låt allt puttra under lock i ca 20 minuter.
- slå över tre lätt vispade ägg och tilta pannan så att de täcker quornröran, lätt på lock och låt stå på låg värme tills äggen stelnat, ca. 15 min.
- Ät tillsammans med ris, lite bröd.


Till rätten serverade jag även en kall yoghurtsås. Yoghurt används flitigt i det azerbadjanska köket, både kall, varm, i huvudrätter och i efterrätter. Utifrån vad jag tolkat som några viktiga och vanliga ingredienser skapade jag en egen yoghurtsås som fick fungera både som förrätt, att dippa paprikastänger i, och även som tillbehör till huvudrätten.

Hannas azerbadjanska valnöts och korianderyoghurtsås:

Fyll önskad mängd mezeyoghurt i en skål.
tillsätt ett gäng finhackade valnötter, en pressad vitlöksklyfta, lite pressad citron.
Krydda med salt, peppar och färsk koriander.


Såsen blev smaskens och fungerade som en utmärkt brytning till omelettens mer söta tomat och quornsmak.

Inte nog med god mat. Den azerbadjanska måltiden gästades dessutom av en spontan gäst, Therese, som med sin positiva matinställning och förmåga att fokusera på Den resande magens tema, lyfte denna afton en nivå extra. Dessutom stod hon för den kalla ölen som passade så utmärkt till maten! Vår eminente gäst utryckte att "det var det godaste hon ätit på länge", ett betyg som den resande magen tar till sitt hjärta och hoppas kan inspirera andra att prova på den azerbadjanska matkonsten! Men, för att förstå kalibern av detta kalas måste givetvis den viktiga efterrätten presenteras, Ida berätta hur du gjorde, det var ljuvligt, som vanligt! Ida får även äran att avslöja nästa tema, ledtråden är att landet, tillsammans med Filippinerna, firar nationaldag är den 12:e juni..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar