onsdag 27 maj 2009

efterrättsost!

Sent om sider kommer här min efterrättsrapport!

Jo visst, igen bjöds det ost till efterrätt. Dock inte i kaffet denna gång... Den bangladeshiska osten heter Shandesh och tillagas till fest eller när det finns goda nyheter att fira.


Shandesh

1l röd mjölk
1 1/2 msk pressad citron
1 msk socker
lite osaltat smör
3 krossade pistagenötter
2 kapslar kardemumma - endast fröna, krossade

- koka upp mjölken och ha i citronjuicen. Rör och låt stå i några minuter.
- häll av genom en kökshandduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
- lägg upp ostmassan på en skärbräda och massera in sockret
- värm smöret och stek osten på mellanvärme (rör hela tiden!) i 7 minuter. Ha till sist i nötter och kardemumma.
- pressa ut osten i en form och ställ svalt.




Till denna bjöds en chai masala (kryddat te med mjölk) och slutligen bokstaven C....som i Chile!

En enkel chai gör så här:

koka upp en deciliter vatten med lite olika hela kryddor - nejlika, stjärnanis, kanel, svartpeppar, kardemumma- och en matsked svart te.
låt sjuda/dra i ca 10 minuter.

sila av kryddorna och blanda tet med ca 5 dl varm mjölk och socker efter smak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar