söndag 3 maj 2009

Italienska vibbar!

Nuförtiden måste jag säga att Italien mest för tankarna till ärkeknäppskallen Berslusconi, framför kanske allt annat. Det kommer hela tiden grodor hoppande ur hans mun som helt enkelt tar fokus från alla Italiens fina sidor. En av dessa är givetvis maten, , vilken borde vara association nummer ett! Detta matrike fyllt av ljuvliga fräscha ingredienser som bara i sig själva är en maträtt av toppklass, tänk permesan, pinjenötter, soltorkade tomater, vin, oliver.

Att välja ur detta universum av matlockelser var som ni säkert förstår inte lätt. Min ambition var att välja att laga något autentiskt men inte för komplicerat, bestående av några av de mer typiska italienska ingredienserna. Förrätten bestämdes tidigt och bestod av en hemmagjord pesto serverad på ugnsrostat hembakat italienskt lantbröd (recept nedan). Peston, denna läckerhet tillika personlig favoritsmaksättare, uppfyller alla ovanstående krav och ansågs därför inte kunna missas denna italienska onsdag. Huvudrätten var däremot mindre given och i valet av denna gick jag helt enkelt på det första tipset som dök upp, timpani.

En rätt som i och för sig kan vara exakt hur klurig som helst att tillaga,liksom med tiramisun finns det tack och lov otaliga varianter och recpet så även på lekmannanivå (=min, Hannas nivå).Redan från början la jag autensitetsambitionerna gällande denna timpaniföreteelse ganska lågt då det känns lite som att leka Gud att ge sig i kast med de mest avancerade och traditionella italienska recepten. Man förstår ju att resultatet antagligen skulle framstå som ett skämt om det utsattes för en äkta italiensk husmoders blick. Receptet jag utgick ifrån hade pasta och ricotta som huvudsakliga ingredienser och finns på http://www.foodnetwork.com/recipes/mario-batali/spaghetti-timpani-timpano-aglio-olio-recipe/index.html, det var ingen sensation, antagligen beroende på den tråkiga ricottan jag fick tag på. Ändå, helt okej tillbehör och ett bra recept om man vill ta till vara spaghettirester som annars kan bli tråkiga och lätt förpassas till komposten.

Timpanin ackompanjerades av betydligt mer intressanta fyllda paprikor som till min glädje lyfte middagen och bidrog till att den som helhet blev en högst angenäm smakupplevelse! Otroligt enkelt och inga storslagna ingredienser! Italienska Paprikor, tydligen med en typisk smak av Apulien i sydöstra Italien, blev mycket fina och föll hela sällskapet denna afton i smaken!

Peperoni ripieni, fyra portioner.


Ingredienser
4 gula paprikor
2 färska småfranska
1,25 dl olivolja
1 knippa persilja
4 sardellfiléer (OBS! här använde jag pga sardell/sardin"allergi" i klubben istället italienska gröna oliver för att få sältan, funkade jättebra!)
2 vitlöksklyftor
4 msk nyriven parmesan
2 msk kapris
Salt
peppar

Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär av ett lock på paprikorna och rensa ur dem.
Hjämna till dem i botten så de kan stå upp.
- Plocka ur småfranskorna, bara inkråmet skall användas.
- Nyp sönder inkråmet i små bitar, lägg i en skål och häll
på 3 msk av olivoljan.
- Finhacka persilja och sardeller, blanda ned med brödet.
- Pressa elle hacka vitlöksklyftorna, blanda ned med brödet.
- Salta, peppra och rör ned olivolja till det blir en
halvfast "deg".
- Fördela fyllningen i paprikorna och strö över en halv msk
parmesan i varje.
- Lägg på locket och pensla paprikorna med olivolja utanpå.
- Ställ paprikorna upprätt i en form.
- Grädda i ca 20 minuter och servera dem heta.


Till detta serverades en bönsallad med canneloni, rödlök och tomater tossad med en vinägrett bestående av färsk koriander,olivolja,balsamico och vitlök samt hembakat underbart italienskt matbröd som alla måste prova att baka! Otroligt enkelt men ser ut att vara proffsbakat och har en perfekt lite seg konsistens.

Underbart Italienskt bröd:

Ingredienser
50 g jäst, ej torrjäst
8 dl kallt vatten
1 msk salt
1/2 dl olivolja
ca 21 dl vetemjöl

Gör så här
Rör ut den smulade jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja.
Arbeta in mjölet till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Jäs i 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i två delar som sedan delas i 3 delar.
Fläta dem till två flätor.
Smörj två avlånga brödformar och lägg i flätorna i dessa. Jäs i ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 250º. Pensla med ägg och strö sesamfrön över om extra tjusigt bröd önskas!
Grädda i 15 minuter.Stäng sedan av ugnen och låt bröden grädda färdigt i eftervärmen i 15 minuter till.
Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Garanterat succé (även för min del som annars bojkottar vitt bröd), även väldigt gott att rosta!

Mer italien i mitt liv efter denna afton hoppas jag på, särskilt önskar jag en fortsättning på tiramisukarriären Ida, det var en chokladtonad smältande dröm som helt klart kvalar in på resande magens efterrättstopp! Nästa gång, som sagt..vi ses ännu en gång på den afrikanska kontinenten.

Längtar redan.

1 kommentar:

  1. Tex så har knäppgöken Berlusconi ett nytt lagförslag: Att kvinnor över 25 inte borde få sola topless...

    SvaraRadera