lördag 9 maj 2009

Zimbabwe

Vem hade kunnat ana att kvällen skulle föra oss tillbaka till mellanstadiets skolbespisning, att den autentiska zimbabweanska varmrätten skulle vara så lik, så lik vårt första "tropiska-svennemat-minne"? Dock var förrätten (igentligen försnacks) fin. Till kall öl serverade jag blandade salta nötter och stekta matbananer.


Banansnacks

-skiva mogna matbananer i 0.5 cm tjocka skivor
-stek i smör och ev. någon god krydda, i det här fallet tog jag curry
-när bananerna är nästan klara (gyllenbruna) strör man över lite ströbröd och steker ytterligare några minuter. Detta ger extra krispighet.



Varmrätten var gratinerad "skinka" (som jag ersatte med en blandning av vegetariskt bacon, majs och kidneybönor, allt i enlighet med landets basvaror) som toppades av en blandning av ananas, senap och div. kryddor. Till detta serverades ungsbakad sötpotatis, som verkligen är en kulinarisk sensation i sin enkelhet! (Avnjut gärna med olivolja och flingsalt! Hur som helst; för er som någon gång ätit "hawaiigryta/hawaiipizza/gratinerad kassler med ananas-exakt så smakade det. Dessutom fick vi genast erfara en flash-back till skolmatsalens trista lokal och i övrigt ocharmiga miljö. Igentligen borde kvällen fullbortats med ett disco med tidsenlig musik - kanske tryckare av Brian Adams, danstävling och ett snacksbord där man kunde hänga medan man samlade mod till att bjuda up.... Men hur det nu än var så var ju det här en Zimbabweansk afton, och den avslutades på ett mycket delikat litet kakvis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar