söndag 17 maj 2009

kanel,kardemumma, kofta, kobra,kulinariskt!


Så bar det då av till Bangladesh varpå jag tog tillfället i akt att lära mig hur man lagar vegetarisk kofta. Denna rätt som finns på de flesta indiska restaurangmenyer är en favorit för både mig (Hanna) och Ida så jag kände att tillfället till övning i koftalagande inte kunde missas. Om det är en speciellt bangladeshisk rätt låter jag vara osagt men då de flesta indiska krogar i själva verket drivs av bangladeshier misstänker jag att det faktiskt ofta är typiska banglarätter som serveras under indisk flagg.

Namnet kofta refererar inte alls till plagget kofta, det är dock alltid roligt med konstiga namn på mat och det gör rätten extra festlig samt värd att lyfta fram enligt mig.

Alltid har jag med lite bitter stämma hävdat att det i princip är omöjligt att återskapa en smak av indisk mat hemma. Alla krångliga kryddor och så vidare..men det blev faktiskt inte helt olikt indisk matsmak och kryddorna var ju inte krånglia på något sätt! Jag kommer definitivt att fortsätta på temat och ämnar framöver förfina mina skills, för även om det blev gott så finns det vissa små justeringar som skulle ta det hela en nivå högre.

Recepten jag utgick ifrån var enkla att följa, så håll till godo och ge er i kast med koftor, nan och dall.

Förrätten denna vecka bestod av en dall = linssoppa gjord på gula linser. Ett bekännande är här på sin plats och det är att dallen tillagades av Lucas, sambo och före detta indisk restaurangangarbetare. Denna tillgång kunde helt enkelt inte gå oss förbi, något vi är glada att den inte gjorde då soppan var en riktig hit.

Lucas Dall gör du så här:

Hetta upp olja med gurkmeja, spiskummin, ingefära och fänkål, stek ca 1 lök i kryddblandningen.

tillsätt linserna och fyll efter en stunds omrörning på med vatten.

Krydda med vitlök, grönsaksbuljong och ös på med lite mer av ovannämnda kryddor om så önskas. Låt puttra tills linserna är nästan helt sönerkokta, ca 30 min. Lägg gärna i överblivna grönsaker för att pimpa soppan, vi hade i lite broccoli.


huvudrätten blev som sagt vegetarisk kofta, denna serverades givetvis med basmatiris och svennbanansallad bestående av tomat och gurka.

Vegetarisk kofta, Malai Kofta närmare bestämt:

Ingredienser till koftan:
1. 2 ganska stora kokta, skalade och mosade potatisar
2. 1 nypa svartpeppar
3. 1 nypa salt
4. 2 teskedar majsmjöl
5. Valfri fyllning eller något av följande exempel:
a. hackade blomkål, ärtor, morot och vitkål ( denna fyllning valde jag)
b. Russin och cashewnötter
c. Riven paneer

Tillagning av koftan:
1. Krossa/mosa potatisen och tillsätt salt, peppar och majsmjölet
2. Rulla potatismoset till en boll stor som en ping-pong-boll
3. Stoppa in fyllningen du valde och rulla ihop till en boll igen
4. Rulla bollarna i majsmjöl och ställ undan på ett fat tills såsen (malai) börjar bli färdig
5. Fyll en kastrull eller panna med olja och fritera bollarna tills de fått en gyllene färg

Ingredienser till Malai:
1. 2 matskedar matolja
2. 1 liten fint skivad lök
3. Förbered ett fat med:
- 5 svartpepparkorn
- 2 nejlikor
- 2 gröna kardemummakapslar
- 1/2 tsk anisfrön
- 2 kanelstänger. Gärna platta, men runda fungerar som ersättning
4. Förbered ett fat med malda kryddor:
- 1 matsked koriander
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk chilipulver
- salt (efter smak)
5. Mixa ca 2 msk lök, 2 (stora) vitlöksklyftor och 6-7 cm färsk ingefära med lite vatten till en puré
6. 1/2 msk sesamfrön och 1/2 msk vattenmelonkärnor som mixas/mosas till pulver
7. 1 matsked kokosflingor
8. 2,5 dl gräddmjölk
9. ca 1 dl vatten

Tillagning av Malai:
1. Hetta upp oljan i en panna och tillsätt löken
2. Tillsätt de hela kryddorna när löken börjar ta färg
3. Tillsätt de malda kryddorna och lök/ingefärspastan när löken är brun
4. Tillsätt vatten
5. Låt koka på låg temperatur i 3-4 minuter under omröring tills vattnet kokat bort och oljan separerat
och börjar lägga sig på ytan
6. Tillsätt pulvret (6), kokosflingorna och gräddmjölken
7. Koka på låg temperatur tills oljan börjar separera
8. Om såsen är för tjock, tillsätt lite vatten och låt bli varmt

Servera genom att lägga upp de friterade potatisbollarna på en talrik och häll på lite sås.


Koftan smakade verkligen kofta vilket Den resande Magen blev lätt euforiska över då det är en av världens godaste rätter och något vi gärna avnjuter även de dagar då vi inte har möjlighet till restaurangbesök. bagarmossen i all ära men någon indier finns faktiskt inte, dessutom är student/småbarnsförälder med studieuppehåll manade till att ibland söka mer ekonomiska matupplevelser än de som erbjuds på lokal. Därav euforin.

En sak jag måste öva på (eller..ur hälsosynpunkt, kanske inte..) är friterandets konst. Man är inte så övad i att doppa saker i olja nuförtiden och denna lucka i mina matlagningskunskaper blev tyvärr till en nackdel för mina små potaisbollar som inte riktigt höll ihop..när de till slut började hålla ihop blev de istället ganska brända. Nästa gång vet jag, ha hög värme och fritera bollarna ganska snabbt, låt dem inte ligga i för länge och frestas inte att sänka värmen för mycket även om det blir lite dramatik i pannan.

Icke att förglömma är att jag även gav mig på de älskade nan-bröden. För vad är en måltid som denna utan ett nygräddat nan att doppa i såsen.

Nanbröd: (4 st)

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1 1/2 msk smält smör eller vegetabilisk olja + till pensling
1 dl naturell yoghurt
1 ägg
grovt salt
Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en skål. Gör en grop i mitten av mjölet och häll i smör eller olja, yoghurt och ägg. Arbeta försiktigt ihop degen.
Knåda degen på ett mjölat bakbord tills den är mjuk och följsam - ca 4 min. Lägg degen i en skål och täck över den med en fuktig handduk. Placera på varm plats och låt jäsa i 2-4 timmar tills degen fördubblats.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i fyra delar och arbeta ut varje bit till en trekantig platta, ca 1 cm tjock. Pensla med smält smör och strö över grovt salt.
lägg brödet på en bakplåt och ställ in det i ugnen. Baka tills brödet är gyllene i 10 - 12 min. Pensla med smält smör innan servering.

Det var en övveraskning hur indiskt maten faktiskt smakade och det mes roliga med aftonens tema var att jag i fortsättningen inte kommer att vägra indisk matlagning hemma med förevändningen att det "inte går". Nä, jag ska fortsätta att öva med förhoppning om många väldoftande och välsmakande koftor friterade på bästa vis!

Efterrätten som fick avsluta denna bangladeshonsdag är Idas historia, en otoligt lyckad sådan som föll oss båda i smaken och som stod för kvällens förmodligen mest ärkebangladeshiska inslag! Jag bidrar med mina bilder av denna avslutning (se ovan) så får Ida fylla på med recept och tillvägagånssätt för er som vill prova.

1 kommentar:

  1. spännande! detta ska jag överraska min man med imorgon.. *ler*

    SvaraRadera