söndag 15 mars 2009

Östtimor

Oh så svårt det var! Inte nog med att Östtimor bara varit självständigt sedan 2002, den unga staten har dessutom lidit stor brist på mat. Att söka på "East Timor + food" renderar träffar på FNs matprogram och diverse listor över östtimoresiska stapelvaror. Således fick kvällen bli ett historiskt minnesmärke över kolonialism och ockupation. Jag, Ida, stod för för- och varmrätt och såg min chans att lära mig själv och mina medätare lite om Östtimors historia. Kvällen i fråga hade vi Agnes som gäst!

Till förrätten talade vi om det långa portugisika styret,som pågick från 1600-talet fram till 1975. Detta över en portugisisk kikärtssallad med koriander, spiskummin, vinäger och ugnsbakad vitlök. Denna långa invation lär ha gjort en del avtryck i den östtimoresiska matkulturen, och portugisiska är även landets officiella språk, tillsammans med tetum.

Nio dagar efter landets självständighetsförklaring invaderades Östtimor av Indonesien. Ockupationen var blodig och minst 200 000 människor uppskattas ha mist livet. Därav omkring 20 000 i rena avrättningar och resten i svält och sjukdom. Informationen smälte vi över varsin tallrik "Bebotok Sapi" - indonesisk köttfärslimpa, kvällen i ära tillagad av glutenfärs, s.k. "kinafärs".


Bebotok Sapi
1. 225g köttfärs
2. 1 liten finhackad lök
3. 2 klyftor finhackad vitlök
4. 4 rivna macadamia nötter
5. 1 tsk mald koriander
6. 1 nypa vardera mald spiskummin och mald ingefära
7. torkad röd chili, efter smak
8. 1 nypa riven citrongräs
9. 1 msk tamarindjuice
10. 1/2 tsk salt
11. 2 msk olja
12. 250 ml cocosmjölk
13. 1 hårdkokt fint skivat ägg

- blanda 1-4 i en skål med händerna. Tillsätt 5-10 och blanda.
- värm oljan i en stekpanna och fräs blandningen tills den tar färg.
- tillsätt cocosmjölken och låt den koka in nästan helt och hållet.
- klipp bitar 18x18 cm av folie och täck en skiva ägg med ca 2 msk färs.
- knyt ihop paketen och ångkoka i en timma.


Till detta recept fanns varken bild eller angivelse om hur många personer det var beräknat för. Jag serverade det med ris och då skulle jag säga att det är lagom till två - tre som huvudrätt.


Maten var mycket god, men inte överväldigande. Det passade bra med tanke på den allvarsamma historia den berättade. Till den smakrika efterätten (Jag lämnar den till Hanna) bidrog Agnes med en mycket politisk korrekt frågesport som Hanna nästan klarade felfritt. (Hon är nu mera inofficiell expert på Östtimor!).

Genom att dra ett kort var ur en kortlek slumpades ännu en gång en landlös bokstav fram - ä. (Märkligt, så säg!) Nästa omgång resulterade i O. Så på onsdag står Sultanatet Oman på matsedeln, och jag kan bara säga att det verkar lovande!

1 kommentar: