tisdag 7 april 2009

Ceviche, vi älskar dig!





Ceviche stavas gårdagens succe. Denna svala latinamerikanska förrätt förekommer i en rad olika varianter, huvudprincipen är att fisk gravas i lime eller citron vanliga ingredienser är koriander,chili men utöver detta finns alltså en mängd varianter. Själv gjorde jag en mix av två olika recept:

Hannas Ceviche:

ca. 100 g laxfilé
saften från 5 lime
saften från en halv apelsin
en kruka koriander
en röd chili
en vitlöksklyfta

skär fisken i små tärngar, ca. 1 * 1 cm, täck med lime och apelsinjuise och blande med hacka chili,koriander och vitlök och blanda ihop med fisken och juicen. Låt stå ca. 1 timme i kylen täckt med plast.

En avokado
En lök
ca. 200 g skalade räkor

Hacka löken och skär avokadon i lagom bitar, blanda tillsammans med räkorna i fiskröran. Låt stå några minuter till i kylen.

Servera i dina vackraste glas så blir det extra festligt och fint, garnera med en kvist korander och avnjut med ett glas kall ekologisk öl med en limeklyfta i.



Fantastiskt gott och väldigt enkelt. Man kan använda vilken fisk man vill men helst någon med mild smak. Själv satsade jag på att försöka göra denna delikatess till ett överkomligt pris och köpte därför billigast möjliga fiskalternativ vilket absolut inte inkräktade på smakupplevelsen. För er som har lite större matkonto rekommenderas dock givetvis att köpa sjysst fisk som är både miljömässigt okej och smakmässigt vassare än fryst laxfilé och räkor i lake.

Så till huvudrätten denna Honduriska afton. Sötpotatissallad med färska grönsaker och fetaost (ja, feta känns inte jätteautentiskt men stod i receptet och är förmodligen en nödlösning för en viss hondurisk ost som inte kan hittas på andra ställen så lätt) till denna salld serverades mango glazed chicken. Recept på salladen finns på

"kycklingen" blev till quorn och var högst enkel, då det inte gick att få tag på mango..om man inte ville använda typ en stenkross för att mixa den till puré, användes istället en färdigsås, Santa Maria Tropical Salsa innehållande just mango . Denna fick täcka quornbitarna som först penslats med lite olja, salt och peppar innan de bakades i ca. 200 grader i 20 min. Överraskande god och väl passande till sötpotatissalladen.

Kvällen var en hit, inte minst beroende av att vi dessutom hade en mycket trevlig gäst som denna måndag var Marlene. Med sin entusiasm inför maten gav hon middagsklubben självförtroende och en massa ny inspiration. Även gav hon oss ny kunskap genom sitt kluriga quiz och lät oss även använda hörselsinnet som fick ta till sig tonerna av Honduras nationalsång ( i två olika versioner dessutom, syntversionen var sådär men åh en sån glädje ändå!).

Vår gäst hjälpte oss även med metod för att få fram nästa tema, som kommer att äga rum redan på torsdag. Då har Den resande magen en extrainsatt lunchbjudning till det fabulösa malmöbesökets ära. Eva-Lotta och John. Hjärtligt välkomna till en lunch i Algerisk stil.

Men, innan dess..lämnar jag ordet till den honduriska efterrättsmakerskan som måste redogöra för den i matklubbens historia andra gång en efterrätt inte kunnat ätas upp..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar